Smak Powiatu Poznańskiego

Smak Powiatu Poznańskiego 2015 - konkurs dla producentów wysokiej jakości żywności z terenu Powiatu Poznańskiego.

Konkurs zrealizowany został przez Fundację Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku we współpracy ze Stowarzyszeniem Edukacyjnym MCA w ramach realizacji projektu Dzień z Powiatem Poznańskim na IX OFDS współfinansowanego ze środków Powiatu Poznańskiego.

Ponad trzydzieści produktów nominowanych zostało do nagrody konkursu Smak Powiatu Poznańskiego 2015. Celem konkursu było nagrodzenie i promowanie producentów najwyższej jakości żywności, która powstaje na terenie powiatu Poznańskiego czyli siedemnastu gmin okalających Poznań. To prawdziwy spichlerz, który karmi nie tylko mieszkańców regionu. Produkty tu wytwarzane trafiają na stoły w całej Polsce. Swoje wyroby nominować mogli sami producenci, ale także burmistrzowie i wójtowie gmin z terenu powiatu.

Jury konkursu pod przewodnictwem Roberta Makłowicza oceniało nie tylko jakość i smak zgłoszonych wyrobów ale też ich potencjał w promocji powiatu. Finałowa degustacja nominowanych do finału produktów odbyła się na dziedzińcu Muzeum Archeologicznego w Poznaniu 15 sierpnia 2015 roku.

Wyniki Konkursu

I miejsce i tytuł Smak Powiatu Poznańskiego 2015
Polędwica szlachecka
PRODUCENT: Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dąbrowskiego Kruszewnia, ul. Spółdzielcza 37, 62-020 Swarzędz

Wyróżnienia:
Wino białe wytrawne
PRODUCENT: Gospodarstwo rolne "Winnica Kudla" Tomasz Kudla, ul. Ogrodowa 12, 62-800 Jankowice

Chleb żytni z czarnuszką na zakwasie żytnim
PRODUCENT: Titta.pl, ul. Topolowa 22/2 62-070 Dąbrówka

Właściciele wyróżnionej piekarni Titta.pl wraz z wicestarostą poznańskim Tomaszem Łubińskim

Konkurs Smak Powiatu Poznańskiego 2015 był jednym z elementów Dnia z Powiatem Poznańskim na Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku, realizowanego wspólnie przez Fundację Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku oraz Stowarzyszenie Edukacyjne MCA. W sobotę, 15 sierpnia festiwalowa była miejscem pokazów kulinarnych nawiązujących do tradycji lokalnej kuchni. Po południu i wieczorem koncertowały zespoły związane z powiatem.