Festiwal

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jedno z najważniejszych i największych wydarzeń o tematyce kulturalno-kulinarnej w Polsce. Pierwsze edycja Festiwalu odbyła się w roku 2007. Od tego czasu impreza odbywa się każdego roku w połowie sierpnia w Poznaniu.

Na Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku składa się szereg wydarzeń, których liczba, różnorodność i tematyka jest rokrocznie poszerzana o nowe elementy, wśród nich są między innymi:

Jarmark Dobrego Smaku – odbywający się na poznańskim Starym Rynku, który daje małym, regionalnym producentom najwyższej jakości żywności możliwość promocji i sprzedaży swoich wyrobów.

Pokazy Kulinarne na staromiejskiej Scenie Dobrego Smaku – są one nie tylko miejscem prezentacji kunsztu szefów kuchni, ale też okazją do podejmowania wśród zgromadzonej licznie publiczności tematów takich jak tożsamość regionalna, zrównoważone rolnictwo i zbieractwo, czy historia kultury stołu.

Laboratoria Smaku – wykłady połączone z degustacjami skupiające się na zgłębieniu wybranego wycinka kulinarnej wiedzy w odniesieniu do aspektów kultury i tradycji. Tematyka laboratoriów to na przykład: wina Środkowej Europy, polskie sery pasterskie czy oliwy z krajów Morza Śródziemnego.

Warsztaty dziecięce – mające na celu zachęcenie najmłodszych do odkrywania aspektów szeroko pojętych kulinariów poprzez zabawę i działania w grupie. Dotychczasowe tematy warsztatów obejmowały między innymi pojęcie produktu regionalnego i lokalnego, różnorodność przetworów z mleka, sezonowość, wpływ historii na kuchnię polską od czasów piastowskich do współczesności.

Warsztaty dla dorosłych – warsztaty tematyczne mające na celu poszerzenie wiedzy i umiejętności kulinarnych w ściśle określonym zakresie. Dotychczasowe tematy warsztatów to między innymi: kuchnia gruzińska, kuchnia sezonowa, kuchnia japońska, kuchnia Tatarów polskich, drób i wołowina z hodowli zrównoważonego rozwoju, ryby i owoce morza – zrównoważone rybołówstwo – warsztaty WWF, wieprzowina złotnicka.

Koncerty – Festiwal to także atrakcje muzyczne. Na festiwalowej scenie występują co roku zespoły prezentujące przeróżne muzyczne nurty – od muzyki klasycznej, przez jazz i blues po piosenkę poetycką i muzykę folkową i etniczną.

Konkursy – wśród festiwalowych konkursów warto wymienić kolejne edycje konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, konkurs Polska Nalewka Roku, konkurs dla restauratorów na dania z kanonu tradycyjnej kuchni wielkopolskiej, konkurs cukierniczy „szneka z glancem” i konkurs Smak Powiatu Poznańskiego.

Wydarzenia/projekty specjalne – podczas poszczególnych edycji Festiwalu realizowane są tematyczne wydarzenia i projekty specjalne tworzone wspólnie z partnerami wydarzenia. Przykładami mogą być tu realizowany od roku 2009 Dzień z Powiatem Poznańskim – prezentujący walory kulinarne i turystyczne gmin okalających Poznań czy realizowany w roku 2015 projekt Stół Mieszka i Dobrawy – interdyscyplinarny projekt mający na celu ukazanie zmian w kulturze i tradycji stołu od czasu pierwszych Piastów.

Spotkania autorskie i dyskusje – Festiwal obfituje w spotkania z autorami książek i wydawnictw o tematyce kulinarnej, historycznej i podróżniczej. Wśród autorów obecnych na festiwalu znaleźli się już m.in. Robert Makłowicz, Piotr Bikont, Hanna Szymanderska, Paweł i Hanna Lisowie, Wojciech Cejrowski, Jarosław Dumanowski i wielu innych.

Przejdź na stronę Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.