Warning: Creating default object from empty value in /fofds/components/com_k2/models/item.php on line 511

Cele Fundacji

Celem Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku jest społecznie użyteczna aktywność polegająca na:

  • Upowszechnianiu i promocji wiedzy dotyczącej kultury i historii kulinarnej regionów geograficznych, narodów, grup etnicznych i kulturowych
  • Promowaniu aktywności gospodarczej służącej rozwojowi kultury kulinarnej i gastronomicznej
  • Wspieraniu edukacji dzieci, młodzieży i dorosłych w zakresie kultury kulinarnej, dziedzictwa kulinarnego, oraz gastronomii
  • Upowszechnianiu i promocji idei włączenia kulinariów, ich historii i współczesności w szerszy aspekt rozumienia kultury
  • Wspieranie badań i publikacji z zakresu kultury, historii, współczesnych trendów w zakresie kulinariów.
  • Inicjowanie działań i debat mających na celu promowanie wiedzy na temat historii i współczesności kulinariów oraz innych przejawów kultury materialnej i niematerialnej.
  • Analizowaniu i monitorowaniu funkcjonowania rynku spożywczego i gastronomicznego w Polsce i w innych krajach.
  • Inicjowaniu i wspieraniu działań mających na celu edukację kulturową, artystyczną i kulinarną dzieci, młodzieży i dorosłych.
  • Inicjowaniu i wspieraniu działań mających na celu ukazywanie historii, kultury i współczesności kulinariów jako dziedzin będących elementami szeroko pojętej kultury i dziedzictwa krajów, narodów, regionów, grup etnicznych i wspólnot.
  • Inicjowaniu i wspieraniu działań w zakresie usuwania przez państwo barier rynkowych w rozwoju rynku gastronomicznego i spożywczego
  • Monitorowaniu sytuacji w zakresie usuwania przez państwo barier rynkowych w rozwoju rynku gastronomicznego i spożywczego
  • Prowadzeniu działań mających na celu promocję wysokiej jakości produktów i usług mających pozytywny wpływ na rynek kulinarny i gastronomiczny
  • Gromadzeniu i archiwizacji wiedzy z zakresu tożsamości kulturowej, historii gastronomii, historii kulinariów, współczesnych trendów w dziedzinie kultury stołu.
  • Popularyzacji polskiej kultury i dziedzictwa narodowego w kraju i na świecie
  • Popularyzacji kultury i dziedzictwa innych krajów, regionów i grup etnicznych w Polsce i na świecie
  • Inspirowaniu i wspieraniu działań z zakresu współpracy międzypokoleniowej.
  • Inicjowaniu i wspieraniu działań z zakresu ekologii, ochrony środowiska i edukacji ekologicznej
  • Inicjowaniu, realizowaniu i wspieraniu działań z zakresu promocji systemów oznaczeń jakościowych i geograficznych produktów spożywczych i gastronomicznych
  • Inicjowaniu i wspieraniu działań z zakresu realizacji i promocji turystyki opartej o kulturowe i kulinarne dziedzictwo miejsc i społeczności

Fundacja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku realizuje swoje cele w szczególności przez:

  • Organizowanie,  współorganizowanie i finansowanie festiwali kulinarnych i  kulturalnych  w tym Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku
  • Organizowanie i finansowanie szkoleń, seminariów, sympozjów, debat, wizyt studyjnych, targów, kursów, konkursów, zjazdów i konferencji
  • Organizowanie finansowanie i wspieranie wydarzeń kulturalnych, atrystycznych i naukowych
  • Fundowanie stypendiów i nagród w dziedzinach zbieżnych z celami działania Fundacji
  • Organizowanie i wspieranie akcji i kampanii promocyjnych i informacyjnych
  • Tworzenie i utrzymywanie baz danych i bibliotek
  • Wydawanie i finansowanie publikacji o tematyce zbieżnej z celami Fundacji
  • Współpracę z instytucjami w kraju i za granicą, która służy realizacji celów fundacji
  • Tworzenie i popieranie programów badawczych mających dostarczyć wiedzę na temat zjawisk społecznych, gospodarczych i ekonomicznych istotnych ze względu na cele Fundacji
  • Sporządzanie i zamawianie analiz, ekspertyz i opinii w zakresie określonym celem statutowym Fundacji
  • Działalność informacyjno-edukacyjną na rzecz upowszechniania wiedzy w tematyce objętej statutowym celem Fundacji
  • Doradztwo i pomoc organizacyjno-ekonomiczną oraz szkolenie członków i innych podmiotów zainteresowanych działalnością Fundacji
  • Realizacja nieodpłatnych i odpłatnych zadań publicznych,
  • Prowadzenie działalności informacyjnej, wydawniczej i publicystycznej,
  • Utrzymywanie stosunków, współdziałanie oraz wspieranie krajowych i zagranicznych instytucji, organizacji, osób na terenie Rzeczpospolitej Polskiej i za granicą dla osiągania celów statutowych oraz wspierania ich działalności
  • Współpracę z krajowymi i zagranicznymi przedsiębiorstwami, instytucjami państwowymi, szkołami wyższymi i ośrodkami badawczymi.
  • Organizowanie imprez masowych i niemasowych, wystaw, odczytów, oraz innych form propagujących działalność Fundacji,
  • Monitoring działań władz wszystkich szczebli, a także pozostałych instytucji życia publicznego,
  • Uczestnictwo w procesie prawodawczym poprzez przygotowywanie własnych projektów legislacyjnych, komentarzy i analiz do proponowanych i obowiązujących aktów prawnych

Warning: Creating default object from empty value in /fofds/modules/mod_k2_content/helper.php on line 363

Fundacja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.  Ul. Fredry 7 pok. 47, 61-809 Poznań. email: kontakt@ofds.pl, tel.: +48 605 896 309