Stół Mieszka i Dobrawy

Kultura stołu od początków państwa polskiego – cykl wydarzeń kulturalnych, popularyzatorskich i edukacyjnych.

Projekt został zrealizowany w terminie 1.04 – 15.09. 2015 przez Fundację Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku przy wsparciu finansowym Miasta Poznań.

Stół Mieszka i Dobrawy

Jak wyglądała kuchnia pierwszych Piastów. Co znajdowało się na stole w najbardziej podniosłych momentach. Co podawano na Chrzcie Polski? To pytanie do archeologów, kulturoznawców, historyków i badaczy. Jak więc wyglądała kuchnia w której z racji geograficznego położenia i odkryć, które nastąpić miały dopiero wiele wieków później, nie było jeszcze ziemniaków, pomidorów, białego cukru, znanych nam dziś odmian pszenicy, nie mówiąc nawet o bardziej egzotycznych składnikach? Na te pytania odpowiedzieć miał projekt „Stół Mieszka i Dobrawy” zrealizowany w ramach IX edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.

To właśnie dwory władców, królów i duchowieństwa miały największy wpływ na kształtowanie się i rozwój kultury stołu i kuchni od wczesnego średniowiecza aż do końca XIX wieku. W wiekach XVII – XIX wpływ na kulturę kulinarną kraju miały też dwory szlacheckie, ale i one czerpały inspirację ze stołów możnych. Śledząc historię kulinarną i kulturę stołu każdego kraju w pierwszej kolejności uwagę zwrócić należy na stoły władców i duchowieństwa właśnie.

Poszczególne elementy tego bezprecedensowego projektu skierowane były do różnych grup odbiorców – od najmłodszych słuchaczy dziecięcych laboratoriów smaku, przez historyków i pasjonatów historii, którzy wzięli udział w wykładach i dyskusjach, mieszkańców Poznania i turystów, którzy mogli przyglądać się nietypowym pokazom kulinarnym na scenie Festiwalu, po dziennikarzy i blogerów, zaproszonych na niezwykłe Przyjęcie Chrzcielne Mieszka I. W ramach projektu „Stół Mieszka i Dobrawy zrealizowane zostały:

W kuchni Mieszka I

Laboratoria smaku dla najmłodszych. We współpracy z historykami, pedagogami i kucharzami przygotowaliśmy laboratoria smaku – czyli lekcje połączone z zajęciami praktycznymi dla dzieci w wieku 6-10 lat. Tematem i celem 45 minutowych zajęć jest uświadomienie dzieciom zagadnień z historii kuchni, i kultury stołu.

Zachęcamy nauczycieli, pedagogów i opiekunów do bezpłatnego pobierania konspektu zajęć, prezentacji i filmu instruktarzowego i realizacji podobnych lekcji we własnym zakresie.

„Co i jak jadali Mieszko i Dobrawa: kuchnia pierwszych Piastów, archeologia kuchni, rozwój kultury stołu na dworach polskich od X do XVII wieku. zmiany kuchni polskiej od Mieszka I do Jana III Sobieskigo” – konferencja popularno – naukowa.

W ramach jednodniowej konferencji popularno – naukowej historycy, archeologowie i popularyzatorzy historii i kulinariów dyskutowali o kuchni plemion słowiańskich, kuchni Piastów, i kuchni średniowiecza w Polsce i Europie.

Prelegentami konferencji byli:
Robert Makłowicz – dziennikarz, popularyzator historii i kulinariów
dr. hab. Jarosław Dumanowski – Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Paweł Lis – archeolog, Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym
Hanna Lis – współautorka książki „Kuchnia Słowian”
Piotr Bikont – reżyser, popularyzator historii i kulinariów

Przeczytaj transkrypty wystąpień prelegentów

Co dla Waszej Książęcej Mości?

pokazy kulinarne na scenie Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku na Starym Rynku.Pokazy kulinarne trwające w godzinach popołudniowych na scenie Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku to stały element Imprezy. Gromadzą przed sceną tłumy osób, chcących przypatrzeć się pracy mistrzów kuchni – szefów najlepszych i najbardziej renomowanych Poznańskich lokali. Wykorzystaliśmy popularność i przystępność tej formuły by przybliżyć widzom kuchnię i kulturę kulinarną czasów pierwszych Piastów w kontekście historycznym chrzcin Mieszka I.

Zobacz przepisy na dania z czasów Mieszka I

Przyjęcie Chrzcielne Mieszka I.

Ten element wydarzenia był bezprecedensową formą kulinarnej rekonstrukcji historycznej mającej na celu głębsze zrozumienie i poznania kultury stołu wczesnych wieków średnich w Polsce za pomocą ekscytującego eksperymentu. Przyjęcie Chrzcielne Mieszka było rzeczywistym przyjęciem, do udziału w którym zaproszeni zostali przedstawiciele mediów tradycyjnych i elektronicznych z całej Polski a także goście specjalni Festiwalu i przedstawiciele władz Poznania. Zaproszeni szefowie kuchni przygotowali przyjęcie, oparte jedynie na składnikach dostępnych na terenie Wielkopolski w roku 966.

Relacja z przyjęcia i przepisy.